Breadcrumb
Weerbaarheid
Een weerbaarheidscursus is bedoeld voor leerlingen die wel eens moeite hebben met het leggen van contacten met anderen. Ze hebben soms vaker ruzie, worden misschien geplaagd, of passen zich niet altijd even gemakkelijk aan in een groep. De leerlingen krijgen in deze lessen meer zelfvertrouwen omdat ze leren hoe ze kunnen reageren op situaties in hun omgeving.
Gadaku
Onze cursus heet Gadaku. Dit is de internationale naam voor Rots & Water en komt uit de Aboriginal-gemeenschap in Arnhemland/Australië. Het betekent ‘jong mens op weg naar volwassenheid’. Om de training op onze middelbare school zich te laten onderscheiden van de basisschooltraining, gebruiken we de naam Gadaku.
Voor wie
De cursus is bedoeld voor leerlingen in klas 1, 2 en 3. Zowel ouders als mentoren en docenten kunnen leerlingen aanmelden. Daarna volgt altijd een intakegesprek met zowel leerling als ouders. De training geven we op beide locaties.
Drie bouwstenen
Weerbaarheid betekent niet alleen sterk zijn in een fysieke confrontatie, maar ook weten hoe je omgaat met uitdagingen in het dagelijks leven. Of je nu een code kraakt of een moeilijke situatie op school hebt, weerbaarheid is de sleutel!
Door middel van fysieke oefening, (rollen)spelen afgewisseld met momenten van zelfreflectie, en kringgesprekken, worden er psychosociale vaardigheden aangeleerd. De spelvormen en oefeningen zijn aangepast aan de ontwikkelingsvragen en mogelijkheden van leerlingen.
Tijdens de training staan drie bouwstenen centraal:
- Zelfbeheersing
- Zelfvertrouwen
- Zelfreflectie
Leerlingen leren eigen grenzen aangeven, zelfstandig beslissingen nemen, en een eigen weg inslaan, maar ook vaardigheden als luisteren, samen naar oplossingen zoeken, en de grenzen van anderen respecteren.
Mochten er vragen zijn, dan zijn de Gadaku-instructeurs Suzanna Bausch en Marvin Blagrove bereikbaar via dit e-mailadres.