Breadcrumb
5 oktober | Victor van Luyk
Deze periode gaan de leerlingen uit klas 6 met filosofie op excursie naar Rijksmuseum Boerhaave

Het museum ontwikkelt een nieuw onderwijsprogramma bij het nieuwe examenonderwerp filosofie ‘Wat maakt de mens: onze lichamelijkheid in relatie tot techniek en wetenschap’. Het Stedelijk is pilotschool voor dit programma, en daarmee hadden onze leerlingen de primeur.
Het programma bestaat allereerst uit een rondleiding door de collectie van het museum, waar goed te zien is hoe techniek en wetenschap bepalen op welke manier wij naar onszelf kijken en wat onze antwoorden zijn op de grote vragen rondom de mens. Denk aan vragen als: is de mens gewoon een dier, of zelfs een machine? Of: kun je jezelf wel als een zelfstandig denkend mens zien, als blijkt de 1,5 kilo bacteriën in je lichaam je gemoedstoestanden mede bepalen?
Vervolgens gingen de leerlingen zelf aan de slag met het programmeren van een zogenoemde ‘doosjescomputer’ die kan leren om een bordspel te spelen. De grote vragen: kun je zeggen dat de computer ‘speelt’; kan een machine überhaupt echt spelen, of zijn bijvoorbeeld schaakcomputers ook alleen maar reacties? Kan er zoiets bestaan als echte AI (Artificiële Intelligentie)? En wat zegt dat over ons denken?
We kijken terug op een mooie en prikkelende excursie!
